Hvad sker der med affaldet, når du sorterer det i dine beholdere? Læs mere om affaldets vej fra affaldsbeholder til slutdestination.

Nu kan der sorteres mad- og drikkekartoner sammen med plast

Tidligere gik de blot til forbrænding, men nu kan tomme mad- og drikkekartoner lægges i beholderen sammen med plast og sendes til genanvendelse.

MDK banner høj opløsning

Hvorfor kan plast og mad- og drikkekartoner lægges i samme beholder?
Du undrer dig måske over hvorfor plast og mad- og drikkekartoner kan komme i samme beholder, men det er der en god forklaring på. Sorteringsanlægget der i forvejen modtager dit plastaffald til genanvendelse, kan dele plasttyper op efter om det fx er hård eller blød plast og kan også sortere mad- og drikkekartoner ud af plastaffaldet.
Mad- og drikkekartoner skal være tømte for indhold og kan med fordel foldes sammen og opbevares med plastaffald i din bolig, før udsmidning i beholderen.

Hvordan bliver mad- og drikkekartoner genanvendt?

Ærø Forsyning indsamler Mad- & Drikkekartoner og kører det til Nyborg, hvor det håndteres af virksomheden Posibi. Efter første grovsortering fragtes kartonerne til Tyskland til anlægget, Niederauer Mûhle, hvor primært pappet genvindes, men der bliver også genvundet aluminium og plast. Gevindingsprocenten ligger på mellem 70 - 85 %, afhængigt af om der måles på både pap, plast og aluminium (70 %) eller om der kun måles på pap (85 %).
Fra sorteringsanlægget bliver dine brugte mad- og drikkekartoner kørt til pap- og papirgenanvendelse. i genvindingsprocessen ridses kartonerne op, for at adskille paplagene og fjerne indvendige plast- og metalfolier. Paplagene lægges i varmt vand for at blødgøre fibrene i kartonerne, så fibrene kan bruges i nye papir- og papprodukter som fx mad- og drikkekartoner eller papirservietter.
På den måde bidrager du til et mindre energi- og materialeforbrug i fremstillingen af nye papir- og papprodukter, ved at sortere dine mad- og drikkekartoner til genanvendelse. Fra 2025 træder et nyt producentansvar i kraft. Det betyder at der stilles strengere krav til genanvendelsesprocenten i fødevareemballager.

Ja tak til alle mad- og drikkekartoner:

  • Mælkekartoner
  • Kartoner fra surmælksprodukter
  • Juice- og saftkartoner
  • Kartoner til fx flåede tomater, bønner og lignende
  • Kartoner fra sovs og saucer

Nej tak til:

  • Indhold og madrester
  • Pizzabakker og pølsebakker
  • Rent pap og papir
  • Engangspapkrus og papirsposer fra fx takeaway

På denne side kan du se og læse om affaldets rejse fra dine affaldsbeholdere og til det er færdighåndteret af øens renovations-medarbejderne og sendt til genanvendelse eller til anlæg som omdanner affaldet til ny energi.

Du kan vælge en affaldstype i menuen nedenfor og læse mere om, hvordan den håndteres.

 

 RESTAFFALD cmyk 300dpiI Danmark har vi igennem mange år forbrændt vores affald på forbrændingsanlæg særligt indrettet til affald. Affaldet bliver omdannet til varme og energi. Rigtig mange husstande modtager denne energi som fjernvarme. Over tid vil mængden af restaffald dog blive mindre. Det sker i takt med, at vi bliver bedre til at sortere og genanvende affaldet samt designe produkter, som egner sig til at blive brugt igen. På Ærø indsamler vi restaffald fra husholdninger og virksomheder. Restaffaldet køres til Affaldsanlægget på Husmarken 2A hvor det komprimeres og herefter køres det til forbrænding hos Fjernvarme Fyn i Odense.

   Tryk her for at åbne billedet af restaffaldets rejse fra affaldsbeholder til energi

 

 BIOAFFALD rgb 72dpi ikon Madaffald: Dit madaffald indeholder både energi og vigtige næringsstoffer, derfor er det vigtigt, at det bliver recirkuleret. Dit madaffald genanvendes forskelligt. Det kan ske enten i biogasanlæg eller komposteringsanlæg. Herefter bliver det reelt genanvendt som biogas (el og varme), kompost og flydende gødning til landmænd. På Ærø indsamler vi madaffald fra husholdninger og virksomheder. Madaffaldet fragtes til Odense, hvor det aftages af firmaet Gemidan, som behandler madaffaldet på pulp- og biogasanlæg.

 Tryk her for at åbne billedet af madaffaldets rejse fra affaldsbeholder til energi

  

  PAP cmyk 300dpiPAPIR cmyk 300dpi  Mængden af papiraffald er faldende pga. digitaliseringen. Papir genanvendes til nyt papir og karton på pulpanlæg. Fibrene i papir forringes dog ved hver cyklus af genanvendelse og kan genanvendes 6-7 gange. Papir fra husholdninger bliver til nyt papir og kartonemballage. Pap og karton er en stigende affaldstype særligt grundet den voksende e-handel. Pap genvindes til nyt pap på pulpanlæg. Fibrene i pap og karton forringes dog ved hver cyklus af genanvendelse og kan max genanvendes 6-7 gange. Pap fra husholdninger bliver til nyt pap/karton og pap-/kartonemballage. På Ærø indsamler vi pap- og papiraffald fra husholdnigner og virksomheder. Herefter komprimeres det i komprimatorstationen på Affaldsanlægget og fragtes til Odense hvor det       aftages af Marius Pedersen. 

  Tryk her for at åbne pap og papir-affaldets rejse til genanvendelse

 

 GLAS cmyk 300dpiGlas er en af de affaldstyper, vi kender ret godt i forvejen. Den har nemlig været indsamlet til genanvendelse længe. Der er en stor miljømæssig gevinst ved at genanvende glas. Blandt andet  fordi produktion af nyt glas er meget ressourcekrævende. Det meste glas bliver knust og smeltet om til nye glasprodukter – i forskellige former. Kort fortalt bliver dit glasaffald altså   smeltet om til nyt glas. På Ærø indsamler vi glas fra husholdnigner og virksomheder. Det aftages af genvindingsvirksomheden Meldgaard på modtageanlægget Klintholm på Fyn.

 Tryk her for at åbne glasaffaldets rejse til genanvendelse

 

 METAL cmyk 300dpi Der er en stor miljømæssig gevinst ved at genanvende metal. Blandt andet fordi udvinding af metal fra jorden er meget ressourcekrævende og efterlader store mængder affald. Når dit metalaffald er indsamlet, neddeles og sorteres det automatisk i magnetisk og ikke magnetisk metal. Metalaffaldet afsættes til forbehandling i både Danmark og udlandet, hvorefter det afsættes til smelteværker. Metallet bliver omsmeltet ved meget høje temperaturer. Processen er derfor ret robust over for urenheder. De genanvendte metaller har samme kvalitet som nyt metal og bliver til en række nye produkter. PÅ Ærø indsamlher vi metal fra husholdninger og virksomheder. Metallet fragtes af øen og aftages af genvindingsvirksomheden, H. J. Hansen i Odense.

Tryk her for at se metallets rejse til genanvendelse 

 

 PLAST cmyk 300dpiMAD DRIKKEKARTONER cmyk 300dpiDer er en miljømæssig gevinst ved at genanvende plast. Markedet for genanvendelse af blandet plast fra husholdninger er i rivende udvikling, men det er et område med udfordringer pga. mange forskellige plasttyper. På Ærø indsamler vi både hård og blød plast fra husholdninger og virksomheder. Plasten køres til Affaldsanlægget på Husmarken 2A og her komprimeres det og pakkes i kontainere. Vi afsætter plasten til firmaet, Posibi i Nyborg. Den blandende plast bliver først grovsorteret i Nyborg og herefter køres de forskellige plastfraktioner til Tyskland, hvor de sorteres yderligere på avancerede sorteringsanlæg efter plasttype. Plast fra husholdninger bliver til nye plastprodukter og kan indgå i en række forskellige produkttyper. Du kan se en oversigt nederst her på siden. 

 

Tryk her for at se plasten rejse til genanvendelse

 Tryk her for at se mad- og drikkekartonernes rejse til genanvendelse

 genvindingsoversigt plast

 

 

 

Hvad sker der med affaldet? https://aeroeforsyning.dk/ Super User