Ærø Forsyning Ny Affaldsordning
Nye 240L affaldsbeholdere Ærø Kommune

Nu får du mere genbrug i din hverdag

Det bliver fremover nemmere at sortere affald til genanvendelse direkte ved husstanden,


når Ærø Kommune indfører ny affaldsordning fra starten af næste år. Den nye affaldsordning gælder alle husstande i Ærø Kommune – herunder boligforeninger, institutioner, landbrug og erhverv. Sommerhuse og fritidshuse er også omfattet af den nye affaldsordning.

I den nye affaldsordning er beholderne udstyret med piktogrammer, der viser affaldstypen, så det er let at sortere affaldet. Uanset hvilken type beholder man har, skal alle fremover sortere ens i hele kommunen.

De 10 affaldsfraktioner er

Madaffald, restaffald, hård plast, blød plast (folier), mad- og drikkekartoner, metal, glas, pap og papir samt tekstil. Her på Ærø har det allerede for private husstande været muligt at sortere i de fleste fraktioner. Det nye for os ærøboere er, at vi skal sortere madaffald fra restaffaldet og at mælkekartonen fremadrettet kan sorteres som plast. Tekstilaffald er tøj, sko, sengetøj og håndklæder mm., som er i for dårlig stand til at blive givet videre til genbrug.

De nye beholdere vil være udstyret med chip, så alle tømninger registreres automatisk.  Det vil som noget nyt også være muligt at downloade en app som supplement til den nuværende tømningskalender, hvor du kan blive adviseret på sms om, hvornår hvilken beholder bliver tømt. På app’en vil du også kunne finde sorteringsvejledninger og slå forskellige typer affald op i affaldsdatabasen.

På landsplan arbejdes der på at mindske miljø- og klimabelastningen ved at øge genanvendelsen af affaldet, og fra næste år vil Ærø være med til at løfte opgaven.  I 2021 genanvendte vi i Ærø Kommune cirka 45 % af husholdningsaffaldet. Med den nye ordning satser vi på at øge genanvendelsen til 60 % eller mere. Vi har brug for din hjælp til at sortere mere, så vi kan spare på ressourcerne og passe på miljøet.

Hvor langt er vi på Ærø med ny affaldsordning?

På Ærø er det Ærø Forsyning A/S som udruller det nye system med det nyoprettede datterselskab, Ærø Affald A/S, som i praksis står for udbud, indkøb og udrulning af den nye ordning. Ærø Kommune er, som nu, myndighed på affaldsområdet.

Den første februar i år fik Ærø Forsyning ny projektkoordinator, Susanne Paluszewski-Hau, som skal hjælpe med at gøre den nye affaldsordning til virkelighed og Susanne kommer særligt i forhold til øens erhvervs- og udlejningsvirksomheder til at være behjælpelig med råd og vejledning til den nye ordning. Også for øens to største byer, Ærøskøbing og Marstal, skal Ærø Forsyning lande den mest hensigtsmæssige løsning i forhold til begge bykerners udfordring på pladsen ved de gamle sammenbyggede byhuse og smalle gader og stræder.

Der er et par led i processen som skal falde på plads før vi kan kommunikere ud til Ærø’s grundejere om præcis hvilke type og fabrikat af beholdere vi får, hvornår vi får dem og ikke mindst hvor meget, det kommer til at koste.

Vi står overfor at skulle sende renovationsordningen i udbud med opstart på den nye ordning primo 2023. Vi satser på at have fundet vores nye renovatør inden sommerferien i år, og så skal vi også indhente tilbud på de nye beholdere – så modellen og størrelsen på de nye beholdere afhænger af hvilke firmaer, som byder ind på opgaven, udtaler Jesper Teilmann Andersen – Direktør for Ærø Forsyning A/S

Nyt Affaldsregulativ vedtaget

Den 23. marts vedtog Kommunalbestyrelsen et nyt regulativ for husholdningsaffald på for Ærø Kommune. Det er regulativet der gør det muligt at skrue op for genanvendelsen af affaldet på Ærø.

Der er i kølvandet på vedtagelsen af det nye regulativ poppet en del spørgsmål op på Ærø's forskellige facebook grupper til vores nye affaldsordning.

Det har vi fra Forsyningens side stor forståelse for, og vi opfordrer derfor alle derude der måtte have spørgsmål til at kontakte os på mail eller telefon.  

Fra 2 til 3 beholdere

Ærø forsyning kan allerede på nuværende tidspunkt slå fast, at som udgangspunkt får alle grundejere på Ærø 3 stk. 240L beholdere med skillevæg i - så der kan sorteres i følgende 6 fraktioner:

  • Mad og restaffald i beholder 1
  • Plast (både blød og hård) samt mad/drikkekartoner og metal i beholder 2
  • Pap/papir og glas i beholder 3

Herudover beholder vi den røde kasse til farligt affald og endeligt får alle husstande ved årsskiftet udleveret en rulle sække til tekstilaffald. Mad og restaffald vil blive tømt hver 14. dag i vinterhalvåret og hver uge i sommerhalvåret (som den nuværende ordning). De genanvendelige fraktioner + farligt affald tømmes hver 4 uge. (som nuværende ordning).

For dem der bor i bykernerne i henholdsvist Marstal og Ærøskøbing, hvor pladsen umuliggør 3 stk. 240L beholdere, vil det som udgangspunkt være muligt at fortsætte på sækkeordning. For dem der i dag har plads til en eller to af de nuværende affaldsbeholdere, vil det være muligt, hvis pladsen er til det, at skifte to af sækkene ud med en 240L beholder.  Det skal i så fald være beholderen til rest- og madaffald. Har man plads til to stk. 240L beholdere er dette også en mulighed.

Der vil i løbet af efteråret 2022 komme brev i E-boks med information om den nye ordning samt valgmulighederne i forhold til nye beholdere. Ærø Forsyning kommer i sensommeren 2022 rundt på øen med de nye beholdere, så du får mulighed for at se dem, inden du selv skal træffe valg om størrelsen. For private grundejere vil det være muligt at skifte en eller flere 240L beholdere ud med en større på 370L.

Du er altid velkommen til at ringe til os på Ærø Forsyning med spørgsmål på: 63526363 eller gå ind på vores nye hjemmeside: www.aeroeforsyning.dk

Vi er også kommet på Facebook – søg på Ærø Forsyning A/S

Vidste du…?

Den 16. juni 2020 vedtog regeringen Klimaplan for en Grøn Affaldssektor. Du kan læse den her: https://www.regeringen.dk/media/9591/aftaletekst.pdf

Denne lagde op til, at senest ved udgangen af 2021 skulle alle landets kommuner have ensrettet deres affaldssortering og være startet op på den nye affaldsordning. Dette er er dog en større øvelse for mange kommuner, og derfor har Ærø Kommune søgt dispensation og fået udsættelse indtil 1. januar 2023.

Med den nye affaldsordning i 2023 forventer vi at kunne leve op til kommende EU-krav, nationale mål og ikke mindst kommunens egen vision om omstilling til en mere cirkulær økonomi og en klimaneutral affaldssektor.

Ny affaldsordning fra 2023 https://aeroeforsyning.dk/images/susanne_i_spand.jpg Super User